Young woman is signing financial contract with male realtor. Close-up.

רוצים לגייס השקעה למיזם שלכם? 9 טיפים חשובים לפני שתקבלו את הכסף

סטארט אפים רבים אינם מסוגלים להתקדם מעבר לשלב גיבוש הרעיון ללא גיוס הון הדרוש לשם פיתוח הפרויקט שלהם, כגון תשלום לעובדים, ספקים, שכירות, מחקר ופיתוח וכו’. גיוס ההון ממשקיעים הינו הדרך המקובלת והמהירה במקרה זה היות וליזמים הצעירים אין את הקשרים, הידע וההיכרות הנחוצים בעולם העסקים.
לכן, יזמים רבים פונים למתווכי השקעות. מתווכי השקעות הם בדרך כלל בעלי קשרים ענפים במסחר והיכרות עם גורמים מסחריים רבים המעוניינים להשקיע ביזמויות עסקיות כגון קרנות פרטיות, קרנות הון סיכון, משקיעים פרטיים (אנג’לים) וכו’. ישנם מתווכי השקעות בעלי קשרים עם משקיעים בישראל ובחו”ל ובאפשרותם הציג את הפרויקט שלכם בפני משקיעים שלא חשבתם שתוכלו להשיגם כלל.

בטרם תתקשרו מול מתווך השקעות לאיתור ההשקעה המתאימה עבור המיזם שלכם, חשוב לדעת מספר כללי אצבע חשובים שיסייעו לכם להתמודד מול אותם מתווכי השקעות, אשר בדרך כלל הינם אנשי עסקים ממולחים ובעלי ניסיון.

  1. מהו הסכם FINDER?
    הסכם FINDER (פיינדר) הוא הסכם המפרט את תנאי ההתקשרות בין חברה צעירה (START UP) הזקוקה להשקעה לבין מתווך, המאתר את המשקיעים הפוטנציאליים.
  2. מדוע יש צורך בהסכם FINDER?
    ככל התקשרות מסחרית קיומו של הסכם המגדיר באופן מסודר את תנאי ההתקשרות בין הצדדים הינו מומלץ ביותר ועשוי למנוע סכסוכים משפטיים או אי הבנות למיניהן. חשוב לציין, כי סכסוכים בלתי פתורים עם המתווכים עשויים להכשיל עסקאות להשקעה או אף להרתיע משקיעים פוטנציאלים. קיומו של הסכם זה חשוב גם מבחינת תהליך בדיקת הנאותות שמבצע כל משקיע בטרם החלטתו לבצע את ההשקעה בחברה.
  3. מהי עמלת התיווך של ה-FINDER ?
    התמורה לה זכאי המתווך הינו למעשה עמלת תיווך (FINDER’S FEE). נהוג כי, עמלת המתוך נגזרת (באחוזים) מסך ההשקעה שהוא מצליח לגייס עבור החברה, כלומר העמלה הינה למעשה תלוית הצלחה.
    דמי התיווך המקובלים בעולם המסחר בתחום גיוס ההשקעות תלוי בגורמים שונים כגון, תחום העיסוק של החברה, האם מדובר בסטארט אפ קטן או בחברה מתפקדת, ניסיונו ומקצועיותו של המתווך וכו’, אך בסופו של דבר מדובר במשא ומתן לכל דבר ועניין בין המתווך לחברה. באופן כללי, נהוג כי עמלת המתווך נעה בין 3% עד 5% מסכום ההשקעה. אם כי ישנם הסכמים שבהם מוגדרת עמלה של עד 7 אחוזים ואף יותר.
  4. ממה צריך להיזהר בהסכמי FINDER ?
    ראשית, עליכם להיות ברורים ולהגדיר במפורש את היקף השירותים שנדרש מהמתווך. מתווכים רבים נוהגים להרחיב את היקף תפקידם מעבר לתפקיד המוגדר של איתור השקעה פוטנציאלית באופן שעלול לחשוף את החברה ולחייב אותה לשלם עמלות נוספות או לחשוף אותה בפני תביעות מצד משקיעים בכל הנוגע למצגים או התחייבויות שונות. יש להגדיר היטב מהי הסמכות של מתווך העסקאות, מהם השירותים הנדרשים ממנו ומה מצופה ממנו במסגרת המשא ומתן עם משקיעים פוטנציאלים.
    הגבלת סמכות המתווך – אנו ממליצים בשלב בראשון להגביל את סמכות המתווך לאיתור משקיע פוטנציאלי בלבד ולא מעבר לכך. כך למשל, רצוי מאוד להגדיר בהסכם כי, המתווך לא יהיה רשאי לנהל משא ומתן מטעם החברה, ולא יהיה רשאי להציג עצמו כנציג רשמי של החברה או להתחייב בשם החברה שלכם. ככל שתזדקקו להרחיב את שירותי המתווך מעבר לאיתור משקיע פוטציאלי ולהסמיך אותו גם כמנהל משא ומתן מטעמכם (NEGOTIATOR) בכדי לזרז את התהליך או בכדי לנצל את כישוריו או מקצועיותו של המתווך, תוכלו תמיד להרחיב את סמכויותיו במסגרת תוספת להסכם ה FINDER.
  5. אישור רשימה של משקיעים מראש – על מנת למנוע מצבים של פניה של מספר מתווכים לאותו המשקיע או פניה למשקיע שאינכם מעוניינים בו מסיבה כזו או אחרת (כגון ניגוד תחרות עסקית, ניגוד עניינים, ענייני סודיות וכו’) עליכם לשלוט היטב בתפקידו של המתווך ולשמור לעצמכם את הזכות לאשר מראש את המשקיע לפני פניה אליו באמצעות המתווך. כך למשל, ייתכן מצב שבו לא תהיו מעוניינים שהמתווך יפנה למשקיע שהשקיע בפרויקט מתחרה שלכם, דבר שעשוי לפגוע באינטרסים שלכם. הדרך המקובלת היא לקבוע בהסכם נספח ובו יפורטו המשקיעים שיאושרו תחילה על ידכם בטרם המתווך יפנה למשקיעים פוטנציאלים.
  6. הגדרות ברורות לאופן חישוב העמלה ולמושגים: “עסקה” ו- “השקעה” – מומלץ להגדיר באופן מפורש כיצד מחושבת העמלה ומהי העסקה או ההשקעה ממנה נגזרת העמלה. כך למשל, האם מדובר בהלוואה ולא בהשקעה, האם מתי משתכללת ה”עסקה”? מה קורה במקרה שההשקעה מבוצעת בשלבים לפי אבני דרך, האם עמלת המתווכת משולמת באותו האופן ורק לאחר קבלת הכספים על ידכם או מייד עם הזרמת התשלום הראשוני של ההשקעה? האם העמלה תיגזר רק מתשלום מזומן? מה קורה אם המשקיע מקבל אופציות לרכישת מניות בעתיד? האם גם אז המתווך יהיה זכאי לעמלה? כל הנושאים האלו חייבים להיות מוסדרים בצורה מפורטת תוך שלמונחים המהותיים צריכה להיות הגדרה מדוייקת שלא ניתנת לשתי פרשנויות.
  7. סודיות – המתווך מטבע הדברים יהיה חשוף למיד סודי ובעל ערך רב. עליכם להקפיד בשלב הראשוני להחתים את המתווך בהתחייסות לסודיות ובשלב השני להכניס סעיף סודיות מתאים לתוך הסכם התיוווך שיגדיר את הגבולות בכל הנוגע לשימוש במידע הסודי שנמסר למתווך. כך למשל, עליכם להקפיד כי המתווך ישמור על סודיות המידע ולא יפיץ אותו לכל עבר במטרה להשיג השקעה. חשיפת המידע הסודי לגורמים שלא יתחייבו לסודיות עשויה להעמיד בסכנה את הפרויקט כולו.
  8. תקופת ההסכם ותחולת סעיפים ממנו גם לאחר ביטולו או סיומו – חשוב להגדיר מהי תקופת ההסכם, ואת הדרך לביטול ההסכם באופן מיידי על ידכם. מומלץ שתהיה לכם שליטה באופן שתוכלו לבטל את ההסכם בכל עת מבלי לתת כל סיבה להחלטתכם וזאת כדי לא להיות כרוכים עם מתווך שאינו לרוחכם או שאינכם מסתדרים עימו. כמו כן, חשוב לציין, כי ישנם סעיפים שאמורים להיוותר בתוקף אף לאחר תום ההסכם כגון סעיף סודיות, סעיף המגביל את אחריות החברה, וכו’ וזאת כדי למנוע סיכונים בתקופה שלאחר סיום ההתקשרות.
  9. איסור מצגי שווא – מומלץ לאסור על המתווך להציג מצגים מטעים או מידע לא מדוייק בכדי לשכנע משקיעים להשקיע בחברה. מתווכים בעלי התלהבות יתרה עלולים “לשנות” את הנתונים בכדי להגביר את אטרקטיביות של ההשקעה ואתם עשויים להיות חשופים לתביעות מצד המשקיעים.

לסיכום, זהו אחד ההסכמים הראשונים שתחתמו במסגרת היזמות העסקית שלכם, חשוב להקפיד כי הההסכם הראשון שלכם יעגן את זכויותיכם וימנע אי הבנות וסכסוכים מיותרים.

אין באמור לעיל כדי להוות משום חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי ומומלץ להיוועץ בעורך דין הבקיא בתחום.
לפניה להיוועצות עם עורך דין סיוון לחץ כאן 

1 הגב

Trackbacks & Pingbacks

  1. מאת sevilla fc:

    sevilla fc

    Really looking forward to read more. Really Cool.

השאר תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה