product

כניסה לשוק האמריקאי – החדרת מותג ישראלי לארה”ב : תנאים ומגבלות

 

החדרת מותג חדש לשוק האמריקאי הינה בדרך כלל מתכון מוצלח לצמיחתו של המותג ולהפיכתו למותג בינלאומי לכל דבר ועניין.

השוק בארה”ב הינו רחב ומגוון ואפשרויות ההפצה והמכירה הנן עצומות ביחס ליתר מדינות העולם וזאת לנוכח חוזקו והיקפו של השוק האמריקאי.

החדרת מותג חדש לשוק האמריקאי מחייבת עמידה בשורה ארוכה של תנאים ומגבלות החל מהגנה על קניין רוחני ועד עמידה בתקני בטיחות ומסחר שונים.

עמידה בתנאים אלו הינה חיונית להצלחת החדרתו של המותג שלכם בשוק האמריקאי.

במאמר זה, נסקור את המגבלות החוקיות העיקריות הכרוכות בהחדרת מותג חדש בשוק האמריקאי.

  • הגנת קניין רוחני: רישום סימן מסחר ובדיקה האם השם המסחרי שלכם ניתן לשימוש בארה”ב

החדרת מותג לשוק האמריקאי מתחילה בשלב הראשון בהבטחת זכויות הקניין הרוחני במותג.

בשונה ממדינות אחרות, בארה”ב ישנה חשיבות מיוחדת לזכויות הקניין הרוחני הגלומות במותג החדש שלכם.

רישום סימן מסחר במשרד הפטנטים והסימנים המסחריים של ארצות הברית (USPTO)  הינו חיוני ביותר לצורך הגנה על המותג מפני חיקויים, העתקות וזיופים.

רישום סימן מסחר בארה”ב יעניק לכם הגנה על הלוגו, השם המסחרי ובנסיבות מסוימות גם למאפיינים הייחודיים של המותג.

הפניית משאבים לבדיקת נושא הסימן המסחרי הינה חיונית לא רק לצורך הגנה על המותג שלכם מפני העתקה, אלא גם לצורך בדיקה האם המותג שלכם נמצא בחשיפה משפטית והם ניתן להחדירו לשוק האמריקאי ללא סיכון משפטי.

כך למשל, במידה והשם המסחרי שלכם דומה עד כדי הטעייה למותג אמריקאי קיים בשוק או לחברה שכבר הספיקה לרשום סימן מסחרי כזה בארה”ב לפניכם, אזי קרוב לוודאי שלא תוכלו לרשום את הסימן המסחרי שלכם בארה”ב ואף תתקשו מאוד להחדיר את המותג החדש שלכם לשוק המקומי.

הורד

בדיקת החשיפה המשפטית הכרוכה בהחדרת המותג החדש שלכם לשוק האמריקאי הינה אחד הצעדים החשובים הראשונים שמומלץ לנקוט בהם, בטרם השקעת אנרגיה, משאבים וכספים בשיווק, קידום או הפצה בשוק זה.

קחו למשל מקרה בו חברת קוסמטיקה ישראלית, המייצרת את מוצריה בדרום הארץ ומשווקת את מגוון מוצריה תחת המותג  BEAUTILIFE  למשל באיחוד האירופי. חברת הקוסמטיקה מבקשת להחדיר את המותג שלה לשוק האמריקאי מגלה להפתעתה, כי השם המסחרי BEAUTILIFE נרשם בארה”ב על ידי חברה מתחרה בתחום הקוסמטיקה ואף נמכר און ליין באמזון או באתרי מסחר אלקטרוני בארה”ב.

במצב שכזה, ישנן שלוש אפשרויות לחברת הקוסמטיקה:

האחת, לנהל מאבק משפטי בניסיון לרשום את סימנה המסחרי ולזכות בבלעדיות במותג שלה בארה”ב, כאשר הסיכויים לכך אינם גבוהים והעלות של ניהול מאבק משפטי שכזה יכולה להגיע בקלות ל יותר מ- 300,000 דולר ארה”ב.

השניה, להחליף את השם המסחרי של המותג רק בארה”ב, כלומר להחליף את האריזות, הלוגו והעיצוב רק באריזות המשווקות לארה”ב. פתרון זה כרוך בפיצול המותג לשני שמות מסחריים שונים, כשכל אחד מהם מיועד לטריטוריה אחרת. פתרון זה אומנם מציב מכשולים מסחריים לא מעטים וכרוך הלכה למעשה בפיצול המותג, אולם בהיבט הכולל הינו עדיף ואפקטיבי יותר מאשר ניהול מאבק משפטי חסר סיכוי.

השלישית, להחליף לחלוטין את שם המותג לא רק בארה”ב, אלא בכל העולם. אפשרות זו הינה יקרה בטווח הקצר ומחייבת רישום מחדש בכל רחבי העולם, אולם בטווח הארוך מדובר באופציה טובה יותר, שתוכל לחסוך לכם את המשאבים הכרוכים בניהול מאבקים משפטיים מיותרים במדינות שונות ברחבי העולם.

השוק האמריקאי הינו חשוב ביותר במסגרת קביעת שמו המסחרי של המותג ויש הנוהגים לקבוע את שם המותג לאחר ביצוע הבדיקות הנדרשות בארה”ב בטרם הבדיקה ביתר מדינות העולם.

  • בדיקת התאמת המוצר שלכם לדרישות הבטיחות והתאימות בארה”ב – CPSC

הרשות הרלוונטית לנושא בטיחות ותאימות מוצרים הינה The Consumer Product Safety Commission (CPSC) או בקיצור CPSC. זוהי רשות פדרלית, שתפקידה הוא להגן על הצרכנים מפני סיכונים בלתי רצויים או מפציעות או אפילו מוות כתוצאה משימוש באלפי סוגי מוצרים לרבות מוצרים שעלולים לגרום לשריפה או לסכנות אלקטרוניות, כימיות או מכניות וכן פציעת ילדים.

Product-Safety-Consumer-Product-Safety-Commission-Logo

 

לפני השקת המוצר שלכם בארה”ב, ודאו שהוא עומד בתקנות ובסטנדרטים של CPSC זה כולל בדיקה לאיתור תכולת עופרת, דליקות וסכנות פוטנציאליות אחרות. מומלץ להכיר היטב את ההנחיות והסטנדרטים המחייבים של CPSC החלים על הקטגוריה הרלוונטית למוצר שלכם.

רשות המכס של ה CPSC בודקת מוצרים המיובאים לארה”ב דרך המכס ובוחנת האם המוצרים עומדים בתקני הבטיחות הנדרשים.

  • בדיקת התאמת המוצר שלכם לדיני הגנת הצרכן בארה”ב – FTC

עליכם להקפיד כי המוצר שהנכם מייצאים לארה”ב עומד בתקנות הספציפיות המסדירות תיוג LABELING ואריזה של מוצרים.

ועדת הסחר הפדרלית (FTC) אוכפת את חוקי הגנת הצרכן האוסרים הטעייה, הונאה וניהול עסקים בלתי הולם. הועדה אף בודקת את התאמת אריזות המוצרים שלכם לחוקי האמת בפרסום, ומבטיחה שתוויות ואריזות המוצר מספקות מידע מדויק ושקוף אודותיו. כמו כן, עוסקת הועדה בפיקוח ויישום דיני התחרות המסייעים במניעת קרטלים והסדרים כובלים.

FTC_placeholder

יש לוודא כי הינכם מגלים פרטים רלוונטיים אודות המוצר שלכם, כולל מרכיבים, ארץ המקור והוראות בטיחות. בנוסף, עליכם להיות מודעים לתקנות איכות הסביבה ולדאוג שהמוצר שלכם עומד בתקני איכות הסביבה הרלוונטים. כך למשל, לחלק מהמדינות יש כללים ספציפיים לגבי דרישות מיחזור תיוג לאריזות, ואי ציות עלול לגרום לקנסות כבדים.

לסיכום, החדרת מותג לשוק האמריקאי מחייבת הקפדה יתרה על שורה ארוכה של תקנים ונהלים פדראליים. מומלץ מאוד להקפיד ולשכור את שירותיו של איש מקצוע בתחום הרלוונטי שילווה אתכם בתהליך החדרת המותג.

מומלץ מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בקניין רוחני לצורך ליווי התהליך הראשוני של בחירת השם המסחרי הנכון ורישומו כסימן מסחר בארה”ב וזאת כצעד ראשון בלבד בטרם בחינת יתר התנאים והמגבלות שנסקרו לעיל.

יש לכם שאלות ? מעוניינים לחדור לשוק האמריקאי ? צרו קשר איתנו. משרדנו בעל קשרים ענפים בשוק האמריקאי, לרבות משרדי עורכי דין וחברות מקצועיות המתמחות בהחדרת מוצרים חדשים לשוק האמריקאי והתאמתו לתקנים ולהגבלות הרלוונטיות.

 

(הבהרה: מדובר במאמר התרשמותי בלבד, אין להסתמך עליו ואין באמור לעיל משום ייעוץ משפטי לכל דבר ועניין ומומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין  או איש מקצוע רלוונטי אחר הבקיא בתחום).