הגנת דיני הקניין הרוחני על זנים של צמח הקנאביס
רקע: תעשיית הקנאביס
תעשיית הקנאביס לשימושים רפואיים, קוסמטיים ופארארפואיים החלה לתפוס תאוצה רבה ברחבי העולם בעקבות חקיקות חדשניות במדינות השונות. החקיקה החדשה במדינות המערב כגון ארה”ב, קנדה, אירופה יצרה למעשה שוק חדש שלא היה קודם לכן.
כיום, זנים חדשים של צמח הקנאביס בעלי מאפיינים חדשניים כגון, טעם, ריח ושימושים קוסמטיים, משווקים ברחבי העולם כמוצרים סטנדרטים לכל דבר ועניין בהיקפים משמעותיים, בעיקר בארה”ב, באיחוד האירופי ובמדינות בהן שיווק של מוצרים כאלו מותרים על פי הדין המקומי, למשל, עוגיות קנאביס Cookies Kush המשמשים בין היתר לטיפולים רפואיים כגון טיפול בלחץ, דיכאון, כאבי גוף וכאבי ראש ואינסומניה (נדודי שינה).
אנליסטים ברחבי העולם צופים גידול משמעותי בתעשיית הקנאביס הרפואי המבוסס על זנים חדשנים של צמח הקנאביס. חשוב לציין, כי צמח הקנאביס בו נעשה שימוש על ידי צרכנים פרטיים (כדין או שלא כדין) מכיל רמות גבוהות ביותר של Tetrahydrocannabinol (THC) הידוע כרכיב המשפיע על פעילותו של המוח, ובכלל זה מצבי הרוח והשפעה על מצבו הנפשי של המשתמש.
רכיב אחר שנמצא בצמח הקנאביס הוא cannabidiol (CBD) ששמו נקשר עם הפחתת חרדות והפרעות נפשיות, כגון הזיות ופארנויה.
ישנו הבדל רב בין קנאביס חוויתי לקנאביס רפואי. בקנאביס רפואי ישנו שימוש מופחת ברכיבים הקשורים להשפעה המנטלית של הצמח כלומר ב- Tetrahydrocannabinol (THC) וב- cannabidiol (CBD).
איך ניתן לקבל בלעדיות על זן חדש של צמח הקנאביס בישראל?
זני צמחים חדשים מוגנים בישראל מכוח חוק זכויות מטפחים תשל”ג 1973 המבוסס ברובו על האמנה הבינלאומית בדבר הגנה על זנים חדשים של צמחים Union for the Protection of New Plant Varieties, היא אמנת UPOV משנת 1962. אמנת – UPOV תוקנה מאוחר יותר וישראל הצטרפה אליה בשנת 1984. מטרת האמנה היא ליצור אחידות ושיתוף פעולה בהגנה על זני צמחים חדשים ולעודד את פיתוח החקלאות בישראל האמצעות המרצת יזמות וחדשנות בחקלאות. חוק זכות מטפחים מבוסס בין היתר על אמנה זו.
חוק זכות מטפחים מאפשר קבלת זכויות בלעדיות לשימוש בזן צמחים חדש כל עוד הזן נרשם כדין בספר זכויות המטפחים שבמשרד החקלאות.
על מנת לקבל זכויות בלעדיות על זן צמח קנאביס, יש לעמוד במספר תנאים עיקריים:
- זן הקנאביס צריך להיות חדש בישראל ובעולם. כלומר הוא שונה בצורה ברורה מכל זן אחר שהיה ידוע בזמן בו הוגשה הבקשה. בעניין זה ישנה תקופת חסד של שנה.
- הזן אחיד במידה מספקת בתכונות היסוד שלו.
- תכונות היסוד שלו יציבות, תיאורו ותכונותיו נשמרים אף לאחר ריבוי חוזר, ואם הטיפוח מהווה מחזור שלם – תכונותיו נשמרות בסיומו של כל מחזור.
השלב הראשון הוא קבלת ייעוץ מקצועי על מנת לבחון התאמת הזן לרישום והשלב השני הוא הגשת בקשה למשרד החקלאות לרישום זכות מטפחים וכן תשלום האגרה הנדרשת העומדת נכון להיום על סך של 7,036.00 ₪ .
הגנה על זני קנאביס באמצעות רישום פטנט
בישראל לא ניתן להגן על זן חדש של צמח קנאביס באמצעות רישום פטנט וזאת מכוח סעיף 7 לחוק הפטנטים הקובע, כי לא יינתן פטנט זנים חדשים של צמחים או בעלי חיים.
בארה”ב לעומת זאת ניתן להגן על זן חדש של צמח הקנאביס באמצעות רישום פטנט. למעשה, ההגנה הנפוצה ביותר בארה”ב בנושא זה הינה הגנת הפטנטים אולם אכיפת הפטנט תהיה מוגבלת בשל הדין הפדראלי בכל מדינה ומדינה. למשל, בוושינגטון מותר שימוש עצמי ורפואי, אולם במונטנה מותר רק שימוש רפואי. במדינת ויומינג למשל נאסר השימוש לחלוטין בקנאביס (למפת חוקיות השימוש לפי מדינות ראו בקישור הבא). אפשרות נוספת היא הגנה על זן קנאביס חדש באמצעות רישומו כזכות מטפחים לפי חוק זכות מטפחים האמריקאי.
רישום פטנט על זן צמחים חדש הינו פשוט יותר מאשר רישום זכות מטפחים המחייבת עמידה בקריטריונים נוקשים יותר. ניתן גם לקבל פטנט על שיטה או תהליך להצמחת זן קנאביס באופן שמרחיב את האפשרויות עוד יותר. על מנת לקבל פטנט על זן קנאביס חדש יש להראות כי מדובר בזן חדש שטרם פורסם קודם ושאינו ברור מאליו.
בשנים האחרונות הוענקו בארה”ב מספר פטנטים על צמחי קנאביס. ברשימת החברות המחזיקות בפטנטים בתחום הקנאביס מצויות בין היתר החברות הבאות, הנחשבות לגדולות בעולם בתחום המחקר הרפואי: אבוי, סנופי, בריסטול מאיירס, סקוויב, פייזר, האוניברסיטה העברית, אונבירסיטת קונטיקט, גלקסוסמיטליין ועוד (לרשימת החברות המחזיקות בפטנטים בארה”ב בתחום הקנאביס ראו בקישור הזה). לפי פרסומים של חברת ראוטרס, חברת ABBVI מחזיקה במספר הרב ביותר של הפטנטים (154) ואילו האוניברסיטה העברית בירושלים מחזיקה ב-32 פטנטים רשומים בתחום הקנאביס.
הגנה על מותגי הקנאביס באמצעות רישום סימן מסחר
מוצרים המבוססים על צמח הקנאביס משווקים תחת שמות מותגים שונים המיועדים לבדל את המוצר מפני המתחרים ולהעניק בלעדיות לבעל הזן או המוצר בשם או בלוגו המשמש לשיווקו.
באופן עקרוני, שם של מותג מבוסס קנאביס ניתן לרשום כסימן מסחר רשום בישראל ובמדינות נוספות בעולם אולם יש לבחון את הדין בכל מדינה ומדינה. בארה”ב למשל, נדחו מספר בקשות לרישום סימני מסחר בטענה, כי השימוש במוצרים הכלולים בהם אינו חוקי בהתאם לדין הפדראלי. כך למשל הגביל רשם סימני המסחר בארה”ב בקשות לרישום סימני מסחר המורכבות מהמילים MARIJUANA והא דוחה באופן עקבי בקשות לרישום סימני מסחר הכוללים מוצרים מצמח הקנאביס היות ועל פי דיני חלק ממדינות ארה”ב שימוש במוצרים שכאלו אסור על פי חוק (CSA).
חשוב לזכור היטב כי בטרם הגשת בקשה לרישום סימן מסחר עבור מוצר מבוסס קנאביס במדינה כלשהי מומלץ להיוועץ עם עורכי דין הבקיאים בתחום הקנאביס שינסחו את הבקשה כנדרש.
עוד חשוב לצייר כי נוכח האיסור הקיים בחוק לשימוש בצמח הקנאביס, שימוש עצמי ושימוש רפואי, אלא במגבלות החוק, בכל מדינה ומדינה, מומלץ לקבל חוות דעת משפטית מפורטת בטרם ביצוע כל פעולה הקשורה בכך. זכרו כי פקודת הסמים המסוכנים בישראל מגדירה את צמח הקנאביס, וכל חלק ממנו, כ”סם מסוכן” אשר כל פעולה בו אסורה אלא אם ניתן לכך רישיון כדין.
הבהרה: מדובר במאמר התרשמחותי בלבד, אין באמור לעיל כדי להוות משום חוות דעת משפטית כלשהי, אין להסתמך על מאמר זה ומומלץ להיוועץ בעורך דין הבקיא בתחום.
לקבלת ייעוץ בתחום צמח הקנאביס פנו אלינו בטלפון 077-231-2126 או בצור קשר ונשמח לעמוד לרשותכם.