איך תבחרו להגן על ההמצאה שלכם? פטנט או סוד מסחרי ?

איך תבחרו להגן על הטכנולוגיה שלכם? בפטנט או בסוד מסחרי?

מיזמים וסטארטאפים נוהגים כבדרך השגרה להגיש בקשת פטנט במטרה להגן על הטכנולוגיה הגלומה בהמצאה שלהם. לרישום פטנט יתרונות רבים כגון: סיוע בגיוס משקיעים בשלבים הראשונים של המיזם, בלעדיות ויתרון תחרותי בשוק, יכולת הרתעת מתחרים פוטנציאלים (ככל והפטנט יירשם).

חשוב מאוד להכיר דרך נוספת שיש בה כדי להגן על הטכנולוגיה והיא באמצעות סודות מסחריים. הדין בישראל מאפשר להגן על מידע סודי ככל והוא עומד בקריטריונים של “סוד מסחרי” בהתאם לחוק (חוק עוולות מסחריות). אחד הקריטריונים המרכזיים הוא שמירה על סודיותו של המידע הסודי וסינון הגישה אליו אך ורק לגורמים ספציפיים בחברה.,

סוד מסחרי מוגדר בארה”ב ככולל מידע, פורמולה, תבנית, קומפילציה, תוכנה, מכשיר, שיטה, טכניקה או תהליך המניב ערך כלכלי עצמאי.

אבל בעוד שבתהליך רישום פטנט חושף הממציא את הטכנולוגיה, השיטה והתהליך הגלום בפטנט בתמורה לקבלת בלעדיות מהמדינה לתקופה של 20 שנה, הרי שבהגנה באמצעות סודות מסחריים התהליך הוא בדיוק הפוך – אי חשיפת המידע ושמירתו בסודיות בכפוף לקריטריונים הקבועים בחוק – הם תנאי בלעדיו אין להגנה על הטכנולוגיה.

לאחרונה גובר השימוש של מיזמים טכנולוגיים בכלי של הגנת סודות מסחריים. מיזמים רבים מחליטים שהם אינם מעוניינים לחשוף את הטכנולוגיה שבבסיס המיזם שלהם באמצעות הגשת פטנט החשוף לעיני כל לאחר פרסומו (בדרך כלל כעבור 18 חודשים מהגשת הבקשה המלאה) אלא דווקא להסתיר אותה מעיני המתחרים.

דוגמאות להגנה של סודות מסחריים ניתן למצוא למשל באלגוריתם החיפוש הידוע של גוגל ranking, המתכון של KFC , המתכון של קוקה קולה, WD-40  (תרסיס השימון הידוע), ועוד.

להגנה של סודות מסחריים ישנן יתרונות רבים, כגון:

א. שמירה על סודיות – הטכנולוגיה תיוותר חסויה למתחרים שלכם לעיתים לתקופה של שנים קדימה.

ב. חיסכון במשאבים כספיים – רישום פטנט במדינות רבות ברחבי העולם הינו תהליך יקר, כרוך בדרך כלל בהשגות והתנגדויות ולא תמיד מסתיים בהצלחה. הגנה באמצעות סודות מסחריים בדרך כל אינה דורשת השקעה של תקציבים גדולים.

ג. תקופה ההגנה – בפטנט ההגנה מוגבלת ל- 20 שנה בלבד בעוד בסודות מסחריים באופן עקרוני הטכנולוגיה תהיה מוגנת לעד.

ויש גם חסרונות לסוג כזה של הגנה:

  • הגנת סוד מסחרי אינה אבסולוטית כלומר היא אינה מעניקה הגנה מפני מתחרה שפיתח את הטכנולוגיה באופן עצמאי באמצעות הנדסה לאחור. המתחרה הזה אף עלול להגיש בקשת פטנט ולחסום את המיזם שלכם במידה והפטנט שלו יתקבל.
  • חשש לדליפתו של הסוד המסחרי עלולה להביא לקריסתו של המיזם באופן מהיר. יש צורך בשמירה מתמדת על סודיות המידע אצל קבוצה מצומצמת בלבד של מנהלים. לא תמיד זה אפשרי ויש חשש לזליגת המידע למתחרים באמצעות עובדים (ממורמרים) או לשעבר.

בחירת המסלול הנכון להגנה על נכסי הקניין הרוחני שלכם הינה חשובה ביותר להצלחתו של המיזם. לכל מסלול יש חסרונות ויתרונות. אין ספק שהגנת פטנט שהיא אומנם יקרה יותר ותובענית יותר מבחינה משאבים, הרי שהיא אפקטיבית יותר ומאפשרת שליטה בשוק למשך תקופת הפטנט.

כדי לבחור מהי ההגנה המתאימה לכם רצוי לשאול את השאלות הבאות:

  • האם התקציב שלכם מאפשר הגנת פטנט ברחבי העולם?
  • האם 20 שנה היא תקופה מספיקה עבורכם כדי לממש את הפוטנציאל העסקי שבמיזם שלכם?
  • האם מתחרים מסוגלים לגלות את הטכנולוגיה באופן עצמאי באמצעות הנדסה לאחור? והאם יהיו מסוגלים לעשות כן בקלות ותוך כמה זמן?

כך או כך, ראוי לערוך דיון חשוב בטרם קבלת ההחלטה האם ללכת על המסלול הסטנדרטי של הגנת פטנט או לבחור במסלול של סודות מסחריים.

אשמח לשמוע את דעתכם בתור יזמים או משקיעים באיזה תהליך הייתם בוחרים ואילו שיקולים עמדו בבסיס החלטתכם?

אין באמור משום חוו”ד משפטית ומומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעו”ד